Windmolens vóór en dóór leden

In regio Hart van Brabant komen vier nieuwe windmolens. Energie Gilze Rijen heeft daar samen met tien andere energiecoöperaties in deze regio het initiatief toe genomen. Die molens worden gerealiseerd vóór en dóór inwoners en ondernemers in de regio. Als lid van EGR kun je €250,/ of meer investeren in de windmolens. Dat kan van 15 mei tot 1 juli 2018. Zo maak je duurzame energie van de windmolens mee mogelijk en profiteer je van de opbrengst.

Waarom deze windmolens?

Het is essentieel dat onze regio zelf voldoende duurzame energie op gaat wekken. De vier windmolens leveren net zoveel duurzame elektriciteit als 6.500 huishoudens verbruiken. Dat geeft ineens een flinke hoeveelheid minder CO2-uitstoot. En dus minder klimaatverandering en een betere luchtkwaliteit voor onszelf en voor onze (klein)kinderen. Een mooi vooruitzicht, maar zonder investeerders gaat dat niet lukken. Alleen als de leden van de energiecoöperaties samen 10% van de investering bij elkaar brengen, kan geld geleend worden bij een bank. Voor de verkoop van de winddelen, werken de elf energiecoöperaties samen in Burgerwindpark De Spinder UA.

Hoe ver staat het project?

Er zijn al flinke stappen gezet. De locatie is duidelijk; de molens komen op De Spinder, net boven Tilburg, bij  afvalverwerkingsbedrijf Attero, waterschap De Dommel en gemeente Tilburg. Ook is het bestemmingsplan al rond en is de landelijke subsidie voor duurzame energie al toegekend. Nu nog het geld regelen, het type windmolen uitkiezen, de molens laten bouwen en in 2019 kunnen ze draaien! Dan is weer een stukje van onze regionale energievoorziening duurzaam.

Meer informatie

Voordat de inschrijfperiode op 15 mei begint, moet er nog flink wat worden geregeld en uitgezocht. Daar zijn enthousiaste vrijwilligers in verschillende werkgroepen mee bezig. Er komt duidelijke en begrijpelijke informatie over de mogelijkheden om te investeren op de website www.spinderwind.nl. Ook gaan  energiecoöperaties informatieavonden organiseren en komen er stukjes in de kranten en op social media. Dus vóór 15 mei krijg je alle informatie om een goede afweging te kunnen maken.

Wat kun je nu al doen

Je kunt zelf alvast eens even nadenken of je duurzaam wilt investeren in windmolens in eigen regio. Ook kun je met je buren, collega’s of kennissen in gesprek gaan over energiecoöperaties en windmolens. Zij kunnen ook mee doen als ze eerst lid worden van één van de elf lokale energiecoöperaties.

Burgerwindpark De Spinder UA

Energiecoöperatie Energie Gilze Rijen realiseert samen met 10 andere energiecoöperaties vier windmolens op het terrein van De Spinder, in het noorden van Tilburg. Dit park gaat voldoende elektriciteit produceren om 6.500 huishoudens van groene stroom te voorzien. Wij zorgen daarmee in onze eigen buurt voor de productie van onze eigen elektriciteit. En we zijn op zoek naar investeerders. En dat kun jij zijn!

Wat kost het en hoe doe je mee?

Van 15 mei tot 1 juli 2018 kun je een of meer winddelen kopen in Burgerwindpark De Spinder UA. Een winddeel kost € 250,-. Daarmee maak jij duurzame energie van windmolens mee mogelijk en profiteer je van de opbrengst. Zet de stap en investeer in een betere luchtkwaliteit voor onszelf en voor onze (klein)kinderen. Kijk voor meer info op www.spinderwind.nl.

Waarom investeren in een windpark?

We verbruiken met zijn allen steeds meer energie. Het grootste deel van deze energie is niet duurzaam opgewekt. Om dat te veranderen moeten we in Nederland energieneutraal worden. Dat betekent evenveel duurzame energie produceren als je gebruikt. De nieuwe windmolens dragen daar een flink deel aan bij.

 

Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search