Vraag- en antwoord: zonnepanelenactie EGR

Hieronder vindt u informatie over de zonnepanelenactie door middel van een vraag- en antwoordrubriek. Het kan zijn dat u nog een vraag heeft die hier niet bij staat. Stel deze dan gerust via zonnepanelen@energiegilzerijen.nl. Wij beantwoorden uw vraag altijd rechtstreeks en zetten uw vraag met antwoord bij deze rubriek. Als u deze veelgestelde vragen als PDF document wilt hebben, kunt u het hier downloaden.

Inhoud
Waarom zou ik meedoen?
Hoe werkt de actie?
Wat doet EGR?
Wat is de planning?
Moet ik lid zijn?
Moet ik betalen voor het lidmaatschap?
Hoe kiest EGR de aanbieder?
Verdient EGR aan dit project?
Waarom moet ik het inschrijfformulier invullen?
Ben ik verplicht tot aankoop?
Wat kosten zonnepanelen ongeveer?
Hoe werkt een zonnepanelensysteem eigenlijk?
Hoe staat EGR tegenover Chinese panelen?
Hoe gaat EGR om met de importheffing op Chinese panelen?

Waarom zou ik meedoen aan de zonnepanelenactie van EGR?

 • Door collectief in te kopen, kunnen we een goede prijs en goede voorwaarden vragen. Ongeveer 70 mensen hebben interesse om mee te doen. Hoe groter de vraag, hoe beter de prijs en de voorwaarden.
 • Ontzorging: wij zoeken alle technische zaken voor u uit, wij beoordelen de aanbiedingen (offertes van aanbieders) en zorgen dat u de beste prijs krijgt voor de zonnepanelen.

Hoe werkt de zonnepanelenactie?

 • Wij hebben een Programma van Eisen opgesteld. Hierin staan voorwaarden. Hieraan moeten de ondernemers (aanbieders) die de zonnepanelen voor ons (maar vooral voor u) willen gaan leggen, voldoen.
 • Wij vragen een aantal ondernemers (aanbieders) om een prijsopgave uit te brengen. Zij moeten dan rekening houden met het Programma van Eisen.
 • Wij beoordelen de prijsopgaves en kiezen een aanbieder(s).
 • Met de door ons gekozen aanbieder(s) sluiten wij een samenwerkingsovereenkomst.
 • Begin september presenteren wij de door ons gekozen aanbieder(s). Dit gebeurt tijdens informatie-avonden. Wij informeren u dan ook over de prijzen en de aanpak verder. U kunt dan ook vragen stellen.
 • Als u met onze actie mee wilt doen, komt de door ons gekozen aanbieder bij u langs. De ondernemer kan dan goed kijken wat voor uw situatie het beste is.
 • De ondernemer maakt voor u een offerte op maat. De offerte mag niet afwijken van wat er in de samenwerkingsovereenkomst staat.
 • Als u akkoord gaat met de offerte, voert de ondernemer de werkzaamheden uit.
 • U ontvangt de rekening voor de zonnepanelen rechtstreeks van de ondernemer.

Wat doet EGR?

 • Wij inventariseren de vraag naar zonnepanelen onder de leden.
 • Wij stellen het Programma van Eisen op.
 • Wij selecteren de aanbieder(s).
 • Wij organiseren de informatie-avonden.
 • Wij sluiten een samenwerkingsovereenkomst af met de aanbieder(s).
 • Wij houden tijdens het hele project contact met de aanbieder(s).
 • Wij monitoren het verloop: gaat alles volgens de afspraken, hoe is de klanttevredenheid.
 • Wij evalueren de actie.

 Wat is de planning?

 
Inventarisatie vraag juni en juli
Versturen verzoek om offerte en PvE aan ondernemers juni
Beoordelen ingekomen offertes Midden tot eind augustus
Afsluiten samenwerkingsovereenkomst 5 september
Presentatie gekozen aanbieder (informatie-avonden) 5 september en nader te bepalen aanvullende informatieavonden
Start leveren en installatie oktober tot december

 

Moet ik lid zijn van de EGR om mee te kunnen doen?

Ja, u moet lid zijn van de EGR. De EGR is een coöperatie van en door de leden. De leden hebben zeggenschap en kunnen delen in eventuele voordelen. Dit betekent dat dit project voor u is. Daar staat tegenover dat wij vragen om uw lidmaatschap als tegenprestatie om mee te mogen doen.

Moet ik voor dit lidmaatschap betalen?    

EGR is nu een coöperatie in oprichting. Nu hoeft u nog niets te betalen. Begin september richten we de coöperatie officieel op. Dan zullen we waarschijnlijk wel om een jaarlijkse bijdrage gaan vragen. Als coöperatie maken we kosten. Denk maar aan de publicaties, het huren van ruimte, drukwerk, notariskosten enzovoort. Tot nu toe betalen de actieve leden dit uit eigen zak, maar dit kan zo niet blijven.

Welke aanbieders worden gevraagd om een prijsopgave te maken en hoe kiest EGR de aanbieder?

Wij vragen vooral ondernemers uit onze gemeente. Zij kennen de gemeente en zijn dichtbij als er iets is. Daarnaast vragen we ook enkele ondernemers buiten de gemeente om een prijsopgave uit te brengen. Wij kunnen dan goed vergelijken.

Wij toetsen de prijsopgaves van de aanbieders aan het Programma van Eisen. EGR streeft naar een zo goed mogelijke prijs-/kwaliteitsverhouding. Dit houdt meer in dan alleen het leveren van een systeem tegen de scherpste prijzen. Hier hoort ook service, garantie en maatschappelijk verantwoord ondernemen bij. De prijs is dus een grote, maar niet overheersende factor.

Verdient EGR aan dit project?
Nee. EGR is een organisatie voor en door leden. EGR heeft dus geen winstoogmerk. Maar de EGR maakt voor dit project wel kosten, zoals advertenties, promotiemateriaal enzovoort. Daarom vragen we aan de door ons gekozen aanbieder een bijdrage van €50,- per geïnstalleerd systeem. Deze bijdrage wordt niet bij u in rekening gebracht, dus de offerteprijs is voor u de uiteindelijke prijs.

Moet ik het inventarisatieformulier (inschrijfformulier) invullen en waarom?

Ja, wij vinden het belangrijk dat u het formulier invult als u mee wilt doen. Wij weten dan hoeveel vraag er is. En hoe meer vraag, hoe beter dit wordt voor de prijs en de kwaliteit! Verder kan de aanbieder uit het formulier gegevens halen, die belangrijk zijn voor de inkoop en de uitvoering van het werk.

De aanbieders krijgen de gegevens geanonimiseerd als totaalpakket aangeleverd. Pas als wij een aanbieder hebben gekozen, krijgt de gekozen aanbieder ook uw persoons- en adresgegevens. De aanbieder neemt dan contact met u op om bij u thuis te komen kijken en een offerte op maat te maken op basis van de gekozen aanbieding.

Het kan zijn dat u niet wilt dat wij uw gegevens doorgeven aan de aanbieder(s). U kunt dit in het formulier aangeven. In dat geval nemen wij met u contact op.

Als ik mij inschrijf voor het zonnepanelenproject, ben ik dan ook verplicht tot aankoop?
Nee, de inschrijving is vrijblijvend. De door ons gekozen aanbieder komt eerst bij u thuis en maakt een offerte op maat. Pas als u akkoord gaat met de offerte, bent u verplicht tot aankoop.

Wat kosten zonnepanelen ongeveer?
Bij benadering is de prijs voor de systemen € 2,- per Wp exclusief installatie.

Hoe werkt een zonnepanelensysteem eigenlijk?

PV schema

Hoe staat EGR tegenover Chinese panelen?
80% van de productie van alle panelen vindt plaats in China. Wij kunnen daar dus niet omheen. In het inventarisatieformulier vragen wij wel of u de voorkeur heeft voor Europese panelen en hoeveel extra u hiervoor eventueel wilt betalen. De uitkomst hiervan nemen wij mee in de uiteindelijke keuze voor de aanbieder. De omvormers zijn bij voorkeur wel van Europese fabrikanten.

Hoe gaat EGR om met de importheffing op Chinese panelen?
Om deze heffing kunnen we niet heen. Alleen is nu nog niet duidelijk hoe het precies gaat lopen. Nu is de heffing nog laag, maar deze kan na een paar maanden veel hoger worden. We moeten daarom afwachten hoe de aanbieders dit gaan verwerken in hun prijsopgaves. Verder hopen wij dat er meer duidelijkheid is wanneer wij de samenwerkingsovereenkomst met de aanbieder gaan ondertekenen. Dit is in ieder geval een punt dat wij in de afweging en de uiteindelijke onderhandelingen met de aanbieder meenemen.

Showing 2 comments
pingbacks / trackbacks
Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search