Veelgestelde Vragen Zonnepanelen actie

FAQ ZONNEPANELENACTIE ‘ZON OP EIGEN DAK’.

We kunnen ons voorstellen dat u nog wat vragen hebt nu de leverancier van de zonnepanelen is gepresenteerd. Wij hebben voor uw de veelgestelde vragen hieronder op een rijtje gezet. Deze week worden hier ook de rekenvoorbeelden aan toegevoegd.

Wie gaat de zonnepanelensystemen leggen?
Waarom is gekozen voor de combinatie SolarNRG/HEG?
Wat is het aanbod?
Rekenvoorbeelden
Hoe kan ik meedoen/Hoe werkt de actie?
Tot wanneer kan ik mij aanmelden?
Moet ik het inschrijfformulier invullen en zo ja, waarom?
Als ik mij inschrijf voor het zonnepanelenproject, ben ik dan ook verplicht tot aankoop?
Moet ik lid zijn van de EGR om mee te kunnen doen?
Moet ik voor dit lidmaatschap betalen?
Wat doet EGR en wat heeft EGR tot nu toe gedaan in het kader van dit project?
Hoe evalueert Energie Gilze Rijen het project?
Kom ik in aanmerking voor een subsidie?
Wat zijn de voordelen van het meedoen met de actie van EGR?
Waar moet ik nog meer op letten?

solarnrglogoWie gaat de zonnepanelensystemen leggen?
SolarNRG levert de systemen en is het aanspreekpunt voor ons bij deze actie. HEG Elektro BV, een installateur uit Rijen, gaat de systemen leggen.

Waarom is gekozen voor de combinatie SolarNRG/HEG?
Wij hebben een Programma van Eisen opgesteld. Wij hebben 11 ondernemers uitgenodigd om zich in te schrijven, waaronder 7 uit onze gemeente. Het aanbod van SolarNRG voldeed het beste aan dit Programma van Eisen en de wensen van de aanmelders tot nu toe.
Met SolarNRG hebben wij een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Hierin zijn alle afspraken over producten, diensten, prijzen, garanties en dergelijke vastgelegd. Zo betaalt SolarNRG ons bijvoorbeeld € 50,00 per geïnstalleerd systeem. Dit geld gebruiken wij weer voor nieuwe projecten en sociale doeleinden.

Wat is het aanbod?
SolarNRG biedt een budget systeem (goedkoop systeem) en een premiumsysteem (kwalitatief beter systeem).

Het budgetsysteem bestaat uit:
1. Zonnepanelen Orange:
Dit zijn Koreaanse zonnepanelen. Het bedrijf produceert al vanaf 2004 zonnepanelen.
2. Omnik omvormer:
Deze omvormers komen uit China. Bij de omvormers wordt wel Duitse techniek toegepast.

Het premiumsysteem bestaat uit:
1. Hyundai Solar zonnepanelen:
Dit is het 4e grootste bedrijf ter wereld. Het bedrijf startte in 2005 met het produceren van zonnepanelen. Ook deze zonnepanelen komen uit Korea.
2. SMA omvormer:
Marktleider op het gebied van omvormers. Is al vanaf 1981 actief op het gebied van zonne-energie.

De garantie is als volgt:
1. Budget systeem:
a. Zonnepanelen Orange: 12 jaar op productiefouten/12 jaar garantie voor 90% Pmin/25 jaar voor 80% Pmin.
b. Omnik omvormer: standaard 5 jaar fabrieksgarantie.
2. Premium systeem:
a. Zonnepanelen Hyundai: 10 jaar op productiefouten/10 jaar garantie voor 90% Pmin/20 jaar garantie voor 80% Pmin.
b. SMA omvormer: standaard 5 jaar fabrieksgarantie.
3. Montage;
a. Materiaal: 10 jaar;
b. Dakmontage: 5 jaar.

Omdat de zonnepanelen van beide systemen niet uit China komen, hebben wij geen last van de Europese importheffing.

Rekenvoorbeelden

Premiumsysteem
Voorbeeld: familie A uit de Gemeente Gilze Rijen woont in een hoekwoning met een plat dak. Het gezin bestaat uit vier personen, waarvan 2 kinderen. Dit jaar besluiten zij Huyndai 245WP poly zonnepanelen te kopen. Hun elektriciteitsverbruik is 3500 kilowattuur (kWh) per jaar. Daarvan willen ze minimaal 60% (2100 kWh) besparen door zonnepanelen. Dit moeten ze omrekenen naar het benodigde vermogen van het zonnepaneelsysteem. Ze delen 2100 kilowattuur door de factor 0,85. Ze hebben dus een zonnepaneelsysteem nodig met een vermogen van 2415 Wattpiek (Wp). Zo’n systeem kost ongeveer € 3.550,- Met de installatiekosten van circa € 650,- komen de totale kosten voor het systeem op € 4.200,-.

Per jaar besparen zij 2100 kWh op hun energierekening. Tegen de huidige stroomprijs van € 0,23 is dat een besparing van ruim € 483,- . Elk jaar stijgt de stroomprijs met ongeveer 5%. Daardoor wordt de jaarlijkse besparing ook hoger. De familie Zon heeft de zonnepanelen kosten in 7-8 jaar terugverdiend. Daarna profiteren zij nog 16-20 jaar van gratis elektriciteit.

Noot: de omvormer van het systeem gaat gemiddeld 15 jaar mee. De vervanging ervan is niet meegenomen in de terugverdientijd. Bij de berekening gaan we uit van een kilowattuur prijs van € 0,23. De prijs is incl. BTW en energiebelasting. De netwerkkosten zijn niet meegerekend

Budgetsysteem
Voorbeeld: familie B uit de Gemeente Gilze Rijen woont in een tussenwoning met een schuin dak. Het gezin bestaat uit twee personen en leeft erg milieu bewust. Dit jaar besluiten zij Orange 250Wp mono zonnepanelen te kopen. Hun elektriciteitsverbruik is 2125 kilowattuur (kWh) per jaar. Daarvan willen ze 100% besparen door zonnepanelen. Dit moeten ze omrekenen naar het benodigde vermogen van het zonnepaneelsysteem. Ze delen 2125 kilowattuur door de factor 0,85. Ze hebben dus een zonnepaneelsysteem nodig met een vermogen van 2443 Wattpiek (Wp). Zo’n systeem kost ongeveer € 3200,- Familie B is erg handig en wil de panelen zelf installeren.

Per jaar besparen zij 2125 kWh op hun energierekening. Tegen de huidige stroomprijs van € 0,23 is dat een besparing van ruim € 488,- . Elk jaar stijgt de stroomprijs met ongeveer 5%. Daardoor wordt de jaarlijkse besparing ook hoger. De familie Zon heeft de zonnepanelen kosten in 6 jaar terugverdiend. Daarna profiteren zij nog 17-22 jaar van gratis elektriciteit.

Noot: de omvormer van het systeem gaat gemiddeld 15 jaar mee. De vervanging ervan is niet meegenomen in de terugverdientijd. Bij de berekening gaan we uit van een kilowattuur prijs van € 0,23. De prijs is incl. BTW en energiebelasting. De netwerkkosten zijn niet meegerekend.

Hoe kan ik meedoen/hoe werkt de actie?

1. U kunt u hier het inschrijfformulier voor de actie invullen.
2. HEG Elektro BV maakt met u een afspraak om langs te komen.
3. Opname bij u thuis door HEG Elektro BV.
4. Offerte op maat. U krijgt binnen 3 weken een offerte van SolarNRG, die het beste bij uw situatie/uw wensen past.
5. Als u akkoord gaat met de offerte: installatie van het zonnepanelensysteem binnen 8 weken. Hiervoor maakt SolarNRG met u een afspraak. HEG Elektro BV installeert het zonnepanelensysteem.
6. Facturering:
U krijgt uw factuur rechtstreeks van SolarNRG. U moet 25% aanbetalen als u opdracht heeft gegeven tot plaatsing en 75% binnen twee weken na plaatsing van het zonnepanelensysteem.

Tot wanneer kan ik mij aanmelden?
Tot uiterlijk 15 november kunt u SolarNRG opdracht geven voor plaatsing van de panelen. De actie loopt tot en met 31 december 2013. Dit betekent dat alle systemen uiterlijk op die datum zijn geplaatst.

Moet ik het inschrijfformulier invullen en zo ja, waarom?
Ja, wij vinden het belangrijk dat u het formulier invult als u mee wilt doen. De aanbieder kan uit het formulier veel gegevens halen die belangrijk zijn voor de inkoop en de uitvoering van het werk. Het geeft niet als u niet alle vragen kunt beantwoorden. SolarNRG/HEG komt tenslotte bij u thuis langs. Maar ze kunnen zich met het inventarisatieformulier beter voorbereiden op het bezoek.
De inschrijfformulieren geven wij door aan SolarNRG. HEG Elektro BV neemt vervolgens contact met u op om bij u thuis te komen kijken en een offerte op maat te maken op basis van de gekozen aanbieding.
Het kan zijn dat u niet wilt dat wij uw gegevens doorgeven aan de aanbieder(s). U kunt dit in het formulier aangeven. In dat geval nemen wij met u contact op.

Als ik mij inschrijf voor het zonnepanelenproject, ben ik dan ook verplicht tot aankoop?
Nee, de inschrijving is vrijblijvend. SolarNRG/HEG komt eerst bij u thuis en maakt een offerte op maat. Pas als u akkoord gaat met de offerte, bent u verplicht tot aankoop.

Moet ik lid zijn van de EGR om mee te kunnen doen?
Ja, u moet lid zijn van de EGR. De EGR is een coöperatie van en door de leden. De leden hebben zeggenschap en kunnen delen in eventuele voordelen. Dit betekent dat dit project voor u is. Daar staat tegenover dat wij vragen om uw lidmaatschap als tegenprestatie om mee te mogen doen. Heeft u zich nog niet opgegeven om lid te worden, dan kunt u dat hier alsnog doen.

Moet ik voor dit lidmaatschap betalen?
De coöperatie Energie Gilze Rijen is op 5 september officieel opgericht. Wij maken kosten om projecten zoals de zonnepanelenactie uit te kunnen voeren. Daarom vragen wij een contributie. De contributie is € 10,00 voor een natuurlijk persoon (en zijn/haar huishouden) en loopt tot en met 31 december 2014.
Zodra u de contributie heeft betaald, sturen wij uw inschrijfformulier door naar SolarNRG.

Wat doet EGR en wat heeft EGR tot nu toe gedaan in het kader van dit project?
• Wij hebben de vraag naar zonnepanelen geïnventariseerd onder de leden.
• Wij hebben het Programma van Eisen opgesteld.
• Wij hebben de aanbieder geselecteerd.
• Wij hebben de informatie-avonden op 5 en 12 september georganiseerd.
• Wij hebben een samenwerkingsovereenkomst afgesloten met de combinatie SolarNRG/HEG.
• Wij houden tijdens het hele project contact met de combinatie SolarNRG/HEG.
• Wij monitoren het verloop: gaat alles volgens de afspraken, hoe is de klanttevredenheid.
• Wij evalueren de actie

Hoe evalueert Energie Gilze Rijen het project?
SolarNRG stuurt ons regelmatig lijsten van aangevraagde en geplaatste zonnepanelen-systemen. Van SolarNRG krijgt u ook een tevredenheidsformulier. Wij hebben volledig inzicht in deze formulieren. Op deze manier monitoren wij de actie.

Kom ik in aanmerking voor een subsidie?
De landelijke subsidiepot is helaas leeg.
De gemeente Gilze-Rijen heeft nog een subsidiepot van € 6.000. Deze mogen wij gebruiken voor onze actie. De spelregels om hiervoor in aanmerking te komen zijn:
1. Goedgekeurde offerte vóór 15 november 2013.
2. Energie Gilze Rijen krijgt een lijst van de geplaatste zonnepanelensystemen.
3. Na 15 november 2013 maken wij zo spoedig mogelijk de gemeentelijke subsidie naar u over.
4. De € 6.000,- wordt verdeeld over alle deelnemers die vóór 15 november 2013 opdracht hebben gegeven tot plaatsing. Iedere deelnemer ontvangt maximaal € 250,-.

Wat zijn de voordelen van het meedoen met de actie van EGR?
1. Ontzorging:
Er zijn veel aanbieders van zonnepanelen. Het is dan lastig om te bepalen wat wel en niet goed is en waar men op moet letten. Dit traject hebben wij nu voor u doorlopen. Verder neemt SolarNRG/Heg met u contact op na uw aanmelding. Zij doorlopen met u dan het hele traject.
2. Scherpe prijzen, ook al is er geen landelijke subsidie meer.
3. Goede garanties.
4. Gemeentelijke subsidie.
5. Zonnepanelen leveren op dit moment meer op dan een spaarrekening.
6. 100% groene stroom, waar EGR helemaal achter staat.

Waar moet ik nog meer op letten?
1. Meterkast:
Het kan zijn dat de groepen in uw meterkast moeten worden aangepast, bijvoorbeeld het plaatsen van een extra groep. SolarNRG zal dit bij de opname bij u thuis aangeven.
2. Nieuwe meter:
U gaat energie terugleveren. Hiervoor moet uw meter dan wel geschikt zijn. Enexis, uw netbeheerder, kan aangeven of uw meter geschikt is of niet. Als uw meter niet geschikt is, plaatst Enexis kosteloos een nieuwe meter. Neem op tijd contact op met Enexis om te vragen of uw meter geschikt is of niet. Het plaatsen van een nieuwe meter kan namelijk een aantal weken duren. Telefoonnummer Enexis: 088-8576775 (www.enexis.nl). Voor meer informatie hierover, zie ook: www.zelfenergieproduceren.nl.
3. Registreren van uw zonnepanelensysteem:
U moet uw zonnepanelensysteem registreren via de website www.energieleveren.nl. Dan weten Enexis en uw energieleverancier dat u zonnepanelen heeft. Voor meer informatie, zie ook: www.zelfenergieproduceren.nl. Verder adviseren wij u om ook even contact op te nemen met uw energieleverancier.
4. Woonhuis/opstalverzekering:
Wij adviseren u om contact op te nemen met uw verzekering om te vragen of de zonnepanelen onder uw woonhuis/opstalverzekering vallen.
5. Vergunning nodig?
Voor het leggen van zonnepanelen heeft u geen omgevingsvergunning nodig. Tenzij u in een monument of beschermd stads- en dorpsgezicht woont. Dan kan het anders zijn. In dat geval adviseren wij u contact op te nemen met de gemeente Gilze-Rijen.

Comments
pingbacks / trackbacks
  • […] nu mee met onze gezamenlijke inkoopactie! U bent nog niet te laat voor de gemeentelijke subsidie. Hier vindt u alle informatie en hier kunt u zich aanmelden voor de […]

Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search