Oranjestraat in Gilze loopt warm voor warmtebeelden

Energie Gilze Rijen loopt voorop met energiebesparing in de gemeente. De eerste wijk in Gilze, Oranjestraat e.o., is actief bezig met dit onderwerp. Op dit moment wordt er gekeken naar de warmte- uitstraling van de woningen van de deelnemers. Dit geeft waardevol inzicht in hoe het meest efficiënt warmteverlies kan worden vermeden. Hiermee besparen de bewoners kosten en verbeteren zij hun comfort.

Buurkracht
André Dilweg: “Als voorzitter van Energie Gilze Rijen neem ik graag het voortouw als wij nieuwe onderwerpen gaan aanpakken. Vorig jaar is Energie Gilze Rijen begonnen met het onderwerp Energiebesparing.

Warmtebeeld waarop warmte weglekt via de ramen

Warmtebeeld waarop warmte weglekt via de ramen

Na een aantal verschillende methodes hiervoor te hebben bekeken zijn we uitgekomen op een wijk / buurtgerichte aanpak. Daarvoor zijn we aangesloten bij de aanpak van Buurkracht van Enexis.” Inmiddels heeft Energie Gilze Rijen in Gilze de eerste wijk opgestart. Bij de selectie van de wijk is gekeken naar het potentieel voor verbetering op basis van de leeftijd van de woningen. De Oranjestraat en omgeving is daarbij gekozen omdat Dilweg daar zelf woont. Inmiddels is het Buurkracht-project in deze wijk opgestart en hebben 50 van de 140 adressen zich al als deelnemer aangemeld. “Een deelnemerspercentage van meer dan 35% is natuurlijk een geweldige motivatie om door te gaan”, aldus Dilweg. Vandaar dat er plannen zijn om dit ook in de overige wijken van Gilze, Rijen, Molenschot en Hulten uit te gaan rollen. Voor meer informatie over Buurkracht kunt u terecht op www.buurkracht.nl. Energie Gilze Rijen is nog op zoek naar mensen die binnen hun eigen wijk mee willen helpen aan de realisatie van Buurkracht in hun wijk. Zij kunnen contact opnemen met EGR via info@energiegilzerijen.nl.

Warmtebeeldcamera
Energie Gilze Rijen helpt de bewoners meer inzicht te krijgen in de voor hun interessante energiebesparende maatregelen. Toen vanuit Buurkracht de mogelijkheid werd geboden om een warmtebeeldcamera tijdelijk te lenen is die met beide handen aangegrepen. Nu trekken André Dilweg en mede-buurtbewoner Piet van Puijenbroek ’s- avonds door de straat om foto’s te nemen van de woningen van de deelnemers die zich hebben aangemeld.

Advies
Daarbij wordt ook in het huis rondgelopen om tochtplekken op te sporen, zodat het comfort verbeterd kan worden. Elke deelnemer ontvangt de foto’s met daarbij een advies welke verdere maatregelen interessant zijn. “Wij willen zo de bewoners meer bewust maken van de mogelijkheden die zij hebben om energie te besparen.”aldus Dilweg “En natuurlijk hopen we dat ze lid worden en mee gaan werken aan onze doelstelling om in 2020 50% minder energieverbruik te hebben ten opzichte van 2013.”

Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search