Energie Gilze Rijen helpt de bewoners meer inzicht te krijgen in de voor hun interessante energiebesparende maatregelen.

Hoe kunnen we ons elektrische verbruik verminderen?

De beste besparing is geen energie verbruiken. Dit is helaas een utopie want hoewel de apparaten zelf steeds zuiniger worden krijgen we er steeds meer van in huis.

Als eerste is het noodzakelijk om te weten waar onze grootste energieverbruikers zitten en vervolgens bepalen wat er aan gedaan kan worden. Om te bepalen welke apparaten er (te) veel energie verbruiken zijn er diverse meetapparaten in de handel.

Energie Gilze Rijen heeft voor haar leden de beschikking over twee soorten elektrische energie meters te weten de Wattcher (5 stuks) en de Plugwise (1). Deze meters meten het gebruikte vermogen (in Watt) op het moment van gebruik.

Wilt u uw verbruik en dus ook uw zogenaamde sluipverbruik weten dan zijn deze twee meters geschikt om dit te bepalen. Het gebruik van de Wattcher is onafhankelijk van de soort elektriciteitsmeter waarover u beschikt. Bent u Lid van Energie Gilze Rijen dan kunt u één van beide meters gedurende 1 maand kosteloos lenen. Stuur een mail naar besparen@energiegilzerijen.nl

En dan?

Nu kunt u zelf bepalen bij welke apparaten u elektriciteit wilt besparen. Dat kan door bijvoorbeeld een timer ertussen te zetten, lampen te vervangen door LED-lampen of door oude apparaten te vervangen door nieuwere, zuiniger apparaten.

Hoe kunnen we ons gasverbruik verminderen?

Ruim twee derde van onze energierekening bestaat uit de kosten voor gas. Besparen op gas loont! Gas wordt op 3 manieren ingezet: Voor verwarming, voor ons warm tapwater en voor koken.

Voor besparen op koken verwijzen we naar onze tips.

Veel energie gaat verloren door slechte kierdichting (tocht) en slechte isolatie. Om de plekken waar warmte verloren gaat te vinden heeft Energie Gilze Rijen een zogenaamde warmtebeeldcamera aangeschaft. Met deze camera is het mogelijk om te bepalen waar de warmtelekken zijn. Dit kunnen b.v. slecht sluitende deuren/ramen zijn of een niet geïsoleerde muur.

O89voor (10)

Warmtebeeld van gevel

Voorbeeld warmtebeeld

Hiernaast een voorbeeld van de scheiding tussen 2 huizen. De spouw loopt door. Het rechter huis heeft spouwmuurisolatie en het linker niet. Te zien is hoe de spouwmuurisolatie  uitgelopen is naar het linkerhuis.

 

 

 

 

Het gebruik van deze camera is voorbehouden aan leden van Energie Gilze Rijen. Wilt u uw huis door ons laten scannen dan kunt u met ons contact opnemen via besparen@energiegilzerijen.nl.

Hierna wordt met u een afspraak gemaakt om de scan uit te voeren. Voor leden is de scan gratis en men ontvangt dan een pdf met de foto’s.
Het lidmaatschap van Energie Gilze Rijen kost voor een huishouden € 10,00, dus dit heeft u snel terug verdiend. Wordt lid!

En dan?

U kunt zelf veel doen aan warmtelekken in uw huis, door goede kierdichting. Let wel op! Een huis moet altijd voldoende ventilatie hebben, simpelweg alles potdicht maken is niet de oplossing.

Wilt u weten waarmee en hoe te beginnen?

Wilt u een uitgebreid energie advies dan kost dit € 25,00 voor inwoners van gemeente Gilze Rijen. Maak dit bedrag over op NL67RABO0105320285 onder vermelding van uw naam, adres en telefoonnummer én stuur een mail met uw adviesvraag naar besparen@energiegilzerijen.nl. Wij nemen dan zo spoedig mogelijk contact met u op om een afspraak te maken.

Voor verdergaande isolatiemaatregelen, als dak-, spouwmuur- en vloerisolatie kunt u met ons contact opnemen via info@energiegilzerijen.nl.
Ook zijn er mogelijkheden om gas te besparen door zelf warmte op te wekken, zie de
pagina warmte maken.

Hulp nodig bij isoleren? Aanbiedende vakmensen bij Energie Gilze Rijen zijn:

Quirijnen

Sjaak Quirijnen

Glashandel Splitters
debeuk
Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search