De beste besparing is geen energie verbruiken. Energie Gilze Rijen helpt de bewoners meer inzicht te krijgen in de voor hun interessante energiebesparende maatregelen.

Hoe kan ik mijn elektra- verbruik verminderen?

De beste besparing is geen energie verbruiken. Dit is helaas een utopie want hoewel de apparaten zelf steeds zuiniger worden krijgen we er steeds meer van in huis.
Als eerste is het noodzakelijk om te weten waar onze grootste energieverbruikers zitten en vervolgens bepalen wat er aan gedaan kan worden. Om te bepalen welke apparaten er (te) veel energie verbruiken zijn er diverse meetapparaten in de handel.
Energie Gilze Rijen heeft voor haar leden de beschikking over twee soorten elektrische energie meters te weten de Wattcher (5 stuks) en de Plugwise (1). Deze meters meten het gebruikte vermogen (in Watt) op het moment van gebruik.
Wilt je het verbruik en dus ook uw zogenaamde sluipverbruik weten dan zijn deze twee meters geschikt om dit te bepalen. Het gebruik van de Wattcher is onafhankelijk van de soort elektriciteitsmeter waarover je beschikt. Ben je Lid van Energie Gilze Rijen dan kun je één van beide meters kosteloos lenen. Stuur een mail naar besparen@energiegilzerijen.nl

En dan?

Nu kunt je zelf bepalen bij welke apparaten je elektriciteit wilt besparen. Dat kan door bijvoorbeeld een timer ertussen te zetten, lampen te vervangen door LED-lampen of door oude apparaten te vervangen door nieuwere, zuiniger apparaten.

Hoe kan ik mijn gasverbruik verminderen?

Ruim twee derde van onze energierekening bestaat uit de kosten voor gas. Besparen op gas loont! Gas wordt vaak op drie manieren ingezet: Voor verwarming, voor ons warm tapwater en voor koken.

Voor besparen op koken verwijzen we naar onze tips.

Veel energie gaat verloren door slechte kierdichting (tocht) en slechte isolatie. Om de plekken waar warmte verloren gaat te vinden heeft Energie Gilze Rijen enkele zogenaamde warmtebeeldcamera’s aangeschaft. Met deze camera is het mogelijk om te bepalen waar de warmtelekken zijn. Dit kunnen b.v. slecht sluitende deuren/ramen zijn of een niet geïsoleerde muur.
Het gebruik van deze camera is voorbehouden aan leden van Energie Gilze Rijen. Wil je jouw huis door ons laten scannen dan kun je met ons contact opnemen via besparen@energiegilzerijen.nl.
Hierna wordt met je een afspraak gemaakt om de scan uit te voeren. Voor leden is de scan gratis en men ontvangt dan een pdf met de foto’s.
Het lidmaatschap van Energie Gilze Rijen kost voor een huishouden €10,00, dus dit heb je snel terug verdiend. Word lid!

En dan?

Je kunt zelf veel doen aan warmtelekken in jouw huis, door goede kierdichting. Let wel op! Een huis moet altijd voldoende ventilatie hebben, simpelweg alles potdicht maken is niet de oplossing.

warmtebeeld

Voorbeeld warmtebeeld

Hiernaast een voorbeeld van de scheiding tussen 2 huizen. De spouw loopt door. Het rechter huis heeft spouwmuurisolatie en het linker niet. Te zien is hoe de spouwmuurisolatie  uitgelopen is naar het linker huis.

Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search