Ledendag EGR was gezellig

Op zaterdag 13 september was de eerste ledendag van Energie Gilze Rijen. Er werd begonnen met een informatieve fietstocht door Gilze en afgesloten met een gezellige barbecue.

Fietstocht
Tijdens de fietstocht werden verschillende locaties aangedaan waar op duurzame wijze met energie wordt omgegaan. Zo waren de leden onder andere op bezoek op de boerderij van familie Van Kuijk. Zij hebben vier zonnecollectoren op hun huis die de vloerverwarming en het warm water voorziet. Deze investering had zich al binnen 2,5 jaar terugverdiend. Op hun boerenbedrijf hebben ze maar liefst 180 m² zonnecollectoren om de boerderij te verwarmen. De overige energie halen ze uit biomassa. Familie Van Kuijk verbouwt zelf het gewas olifantengras. Dit hoeft maar één maar gezaaid te worden waarna het geen onderhoud meer vergt (het bemest zichzelf) en ieder jaar geoogst kan worden. Dit wordt vervolgens verbrand in een verbrandingsoven om het bedrijf van energie te voorzien. Hiermee is het bedrijf volledig CO2-neutraal.

Hierna werd het huis van het gezin van de voorzitter aangedaan. Zij halen hun stroom onder andere uit zonnepanelen. Het warm water wordt komt uit zonnecollectoren. De overige energie komt uit een palletkachel. Hierdoor wordt er vrijwel geen gas gebruikt. En dat is uiteraard erg bijzonder voor een woning uit de 19e eeuw.

fotoledendag2

Energiequiz
Later op de dag waren er spelletjes voor de kinderen en een energiequiz voor de volwassenen. In deze energiequiz moest geraden worden van verschillende apparaten wat het verbruik is. De apparaten waren alle aanwezig zodat daarna het verbruik gemeten kon worden aan de hand van een energiemeter. De dag werd afgesloten met een gezellige barbecue.

Route Fietstocht
Heeft u niet kunnen deelnemen aan de ledendag en bent u benieuwd naar wat we tijdens de fietstocht allemaal hebben gezien, dan kunt u hier de route downloaden.

Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search