Ledendag EGR: van 0-100 in een paar seconden

Zonnepanelen en Tesla'sOp 10 oktober werd voor de derde keer de ledendag van Energie Gilze Rijen (EGR) georganiseerd. Veel betrokken leden kwamen hierop af wat maakte dat de opkomst weer groter was dan die van voorgaande jaren. Gezien vorig jaar de dag in Gilze plaatsvond, waren de activiteiten ditmaal allemaal in Rijen.

Boerderij

De ontvangst was bij het melkveehoudersbedrijf van Piet van Beek aan de Zwarte Dijk. Daar kregen de leden een rondleiding. Hij heeft met hulp van een SDE+ subsidie maar liefst 975 zonnepanelen op zijn boerderij gelegd waarmee hij zo’n 210.000 kWh opwekt. Dat is het verbruik van ongeveer 60 gezinnen. Hiervan verbruikt hij met zijn bedrijf zelf de helft. De overige helft levert hij aan het net waarmee hij dus officieel stroomproducent is.

De KringBasisschool De Kring

Ook werd een bezoek gebracht aan het nieuwe schoolgebouw van basisschool De Kring dat vorige maand geopend is. Het betreft hier een galerijschool. Dit houdt in dat er geen gangen meer in de school zijn. Ieder klaslokaal heeft zijn eigen aparte ingang, kapstok en wc’s. Het lijkt van buiten in eerste instantie meer een appartementencomplex dan een school. De voordelen hiervan zijn dat je zo minder ruimte kwijt bent aan gangen waardoor het gebouw kleiner en goedkoper gebouwd kon worden en minder energie verbruikt. Ook heb je minder afleiding door kinderen die door de gangen lopen. De school is extra goed geïsoleerd om energie te besparen. Hierdoor hebben ze ook geen gasaansluiting meer. Deze hoge isolatie maakt een goede ventilatie nog belangrijker. De ventilatie is opgezet volgens het principe van de ‘frisse school’. Iedere ruimte heeft zijn eigen CO2-regeling, zodat het CO2 gehalte nooit te hoog kan worden, zelfs met veel leerlingen in één ruimte. Bij de bouw is al rekening gehouden met toekomstige plaatsing van zonnepanelen. Deze worden dan ook binnenkort geïnstalleerd waardoor De Kring het merendeel van haar energieverbruik zelf gaat opwekken.

BBQElektrische auto’s
Daarna konden de leden ervaren hoe het is om elektrisch te rijden. Hierbij kon gekozen worden uit een Nissan Leaf, BMW i3, Renault ZOE en de Tesla Model S. Deze volledig elektrische wagens waren beschikbaar gesteld door leden van EGR en de Gemeente Gilze en Rijen. De ervaringen met de elektrische auto’s waren erg positief. Vooral de demonstraties van de optreksnelheid van de Tesla maakten indruk. Van 0-100 in een paar seconden was voor sommige leden zelfs wat te snel.

Afsluitend werd er een gezellige barbecue gehouden bij de familie Schoustra, waar flink werd nagepraat over de ervaringen van de ledendag. Zie de facebookpagina van EGR voor meer foto’s van de ledendag: facebook.com/EnergieGR

Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search