‘Energieneutraal’ huis in Rijen. Het kan dus!

Eigenaar stelt zijn kennis gratis beschikbaar binnen Energie Gilze Rijen

Klaas droomde van jongs af aan al van een energieneutraal huis. Deze droom werd werkelijkheid doordat dit tegenwoordig niet alleen technisch maar ook economisch haalbaar is.

Deze keer zijn we bij familie Schoustra uit Rijen bestaande uit Klaas, zijn vrouw Esther en 3 kinderen. Zijn droom die werkelijkheid is geworden was om zo onafhankelijk mogelijk te zijn van energiemaatschappijen en gebruik te maken van wat de natuur je aanbiedt. Het begon met de bouw van het huis in 1999. Er is destijds i.p.v. 3 of 4 cm voor 8 cm isolatie gekozen, zowel in het dak als in de muren. Er is met het ontwerp van het huis rekening gehouden dat bepaalde koude en warme ruimtes op een bepaalde plek zitten. De afgelopen jaren is geïnvesteerd in zonne-energie. Met 24 PV-panelen wekt hij het hele jaar genoeg stroom op voor zijn huis, plus nog eens genoeg om de nodige kilometers elektrisch te kunnen rijden met zijn plug-in hybride auto. Met 10 zonnecollectoren wekt hij genoeg warm water op voor de 9 warmste maanden van het jaar. Voor de 3 koudste maanden stookt hij bij met een hout-CV-kachel. Het huis is van een B-label naar een A++label gegaan. Hij zou nog zelfs het hoogst haalbare A+++label kunnen halen als hij zijn gasaansluiting op zou zeggen die hij in feite niet meer nodig heeft. Klaas heeft zich aangesloten bij Energie Gilze Rijen om zijn kennis en ervaring m.b.t. energiebesparing en –opwekking belangeloos te delen met andere leden. Hij zal beschikbaar zijn voor iedereen met een eigen stand op de informatieavonden van Energie Gilze Rijen op 10 en 11 april in respectievelijk De Boodschap in Rijen en De Schakel in Gilze.

Elektriciteit

huisklaasOpvallend is dat Klaas zijn PV-panelen (photovoltaic-panelen of zonnepanelen) niet alleen op de zuidzijde heeft liggen. Vaak wordt er vanuit gegaan dat je panelen alleen kunt plaatsen als je een dak op het zuiden hebt. Hoewel de opbrengst iets minder is op de andere windrichtingen, kan dit in vele omstandigheden zeker nog genoeg rendement leveren. Perfect is recht op het zuiden met een helling van 45 graden. In het geval van Klaas heeft hij met de helling van zijn dak een opbrengst van 95% op het zuiden, 70% op het noorden en 85% op het oosten en westen.

Warm water/verwarming

Zijn 10 zonnecollectoren zijn aangesloten op een watervat van 1.000 liter. Dit geeft hem genoeg warm water om 9 maanden per jaar te kunnen douchen, wassen en het huis te verwarmen. Door met name de wasmachine of vaatwasser op deze manier laten draaien, ga je veel efficiënter met energie om. Het kost namelijk veel meer energie om water met stroom te verwarmen. Wel 1.000 kilowatt per jaar alleen al voor de wasmachine. Dat is al een kwart van je elektriciteitsbehoefte! Voor de 3 koudste maanden stookt Klaas bij met een hout-CV-kachel met een hoog rendement van 80%.
Ter vergelijking: een normale open haard heeft een rendement van 10%. Hij verbruikte voorheen voor dit vrijstaande huis tussen de 1.800 en 2.000 m³ gas. Nu niets meer.

‘Energieneutraal’

‘Energieneutraal’ hebben we met opzet tussen haakjes gezet gezien je er over kunt twisten of dit nu een energieneutraal huis is of niet gezien er wel hout bijgestookt moet worden. Energie uit hout is kortcyclisch wat wil zeggen dat alleen de CO2 vrijkomt die was opgeslagen gedurende de korte tijd van de levenstijd van de boom. Als voor iedere boom die verbrand wordt een nieuwe aangroeit dan is het CO2-neutraal. Dit in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die er miljoenen jaren over doen om te vormen. Bij verbranding hiervan breng je in feite direct CO2 terug de lucht in die er miljoenen jaren over gedaan heeft om uit de atmosfeer ontnomen te worden. Klaas haalt zijn hout uit het bos van zijn schoonouders wat op natuurlijke wijze aangroeit.

Volgende keer gaan we in op wat de financiële investeringen waren en wat de opbrengsten zijn voor
Klaas.

Comments
pingbacks / trackbacks
Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search