‘Energieneutraal’ huis in Rijen: het financiële plaatje

KLAAS STELT ZIJN KENNIS GRATIS BESCHIKBAAR OP 10 APRIL IN DE BOODSCHAP (RIJEN) EN 11 APRIL IN DE SCHAKEL (GILZE)

Vorige keer lazen we al hoe Klaas Schoustra zijn droom, om een energieneutraal huis te bouwen, werkelijkheid werd en hoe hij dit gedaan heeft. Deze keer kijken we naar de investeringen die nodig waren en wat het hem financieel oplevert. Wat kost het dus om een huis energieneutraal te maken?

klaaszonneboilerZonne-energie
In totaal liggen er 24 PV-panelen (zonnepanelen) op het dak die ca. 4500 kW per jaar opleveren in stroom. In geld levert hem dat dus ca. €1260 per jaar op waardoor hij zijn investering eruit heeft in 7 jaar. Er liggen 10 zonnecollectoren voor warm water op het dak en er is een watervat voor warm water van 1.000 liter geïnstalleerd voor de opslag. Dit heeft €8.000 gekost (zonder aftrek van subsidies). Het bespaart hem 800 m³ gas voor warm water en cv-verwarming per jaar wat neerkomt op €520 per jaar. Verder bespaart hij 1.000 kW stroom per jaar voor de wasmachine omdat het water niet meer elektrisch verwarmt hoeft te worden, maar uit de zonneboiler komt. Dit bespaart hem ook nog eens €280 per jaar zodat zijn zonnecollectoren hem per jaar in totaal €800 opleveren. Hierdoor verdient deze gehele installatie zich in 10 jaar terug.

Hout-cv-kachel
Deze kachel zorgt voor warm water in de 3 koudste maanden van het jaar waarin de zonnecollectoren niet genoeg kunnen leveren. Gezien er dus nog wel hout van buiten het huis nodig is hebben we met opzet ‘energieneutraal’ tussen haakjes gezet. De investering van €6.000 voor de kachel zelf en €2.000 euro voor de installatie komen samen op een investering van €8.000. Dit geeft een besparing van 1.200 m³ gas per jaar wat neerkomt op €780. Kosten van stoken op hout zijn ongeveer de helft van die op gas. In dit geval €400 per jaar zijn (5m³ hout maal €80 per m³). Dit geeft dus een netto besparing van €380 per jaar. Gezien Klaas zijn hout gratis uit het bos van zijn schoonouders kan krijgen verdient hij deze installatie in zijn geheel in 10 jaar terug. Daarna levert het hem dus €780 per jaar op. Door het herplanten van nieuwe bomen in het bos wordt de schadelijke CO2 uitstoot bij houtverbranding weer gecompenseerd.

Elektrische auto
De vrouw van Klaas rijdt in een hybride auto van het merk Toyota. Klaas zelf heeft een Toyota Prius
plug-in hybride wat wil zeggen dat hij hem zelf met een kabel bij kan laden. Daarvoor heeft hij zelfs een eigen oplaadpaal bij zijn huis. Zo’n auto kost tussen de €40.000 en €45.000 waarvan ca. €5.000 is voor de extra optie om hem op te kunnen laden. Hij kan dus zowel op benzine als op stroom rijden.
Hij kan 20 km op stroom rijden. Daarvoor is 3kW nodig wat €0,85 kost. Anders zou je hier 1 liter benzine van €1,80 nodig hebben. Voor Klaas is deze stroom uiteraard gratis, even afgezien van de investering in zijn zonnepanelen, omdat hij deze elektriciteit uit de zon haalt. Voor de mensen die hun stroom dus nog niet zelf opwekken zou men de €5.000, die je extra betaalt om de auto oplaadbaar te maken, dus pas terugverdienen na 105.000 km. Hier liggen dus niet echt de financiële voordelen. Deze doen zich voornamelijk voor bij de zakelijke rijders in de vorm van 0% bijtelling, geen wegenbelasting, 16% netto subsidie op de aanschafwaarde en nog enkele administratieve en belastingtechnische voordelen, die Klaas op de informatieavonden, voor de geïnteresseerden, nader toe zal lichten. Gezien Klaas ondernemer is, geniet hij zelf van de voordelen van het zakelijk elektrisch rijden.

Energie Gilze Rijen
Klaas heeft zich aangesloten bij deze energiecoöperatie i.o. om zijn kennis beschikbaar te stellen aan anderen. Het draait volgens hem erom dat je samen investeert in iets wat je alleen niet zou kunnen doen. Hij raadt anderen aan om eerst eens te kijken naar wat er allemaal mogelijk is. “Je kunt makkelijk een oordeel over iets hebben,” aldus Klaas. “Bijvoorbeeld: Dat is niks voor mij. Maar wees gewoon nieuwsgierig. Ga je eens verdiepen in dingen. Dan kom je vanzelf de dingen tegen die bij jou passen. Die inspiratie kun je krijgen bij Energie Gilze Rijen.”

Informatiebijeenkomsten 10 en 11 april
De publieksbijeenkomsten vinden plaats op 10 april in De Boodschap te Rijen, en 11 april in De Schakel te Gilze. Beide beginnen om 19.30 uur. Diverse sprekers zullen u kort vertellen over de plannen tot dusver. Daarna heeft u de mogelijkheid om bij diverse standjes vrijblijvend onafhankelijke informatie in te winnen van enkele (ervarings-)deskundigen, te brainstormen over de mogelijkheden binnen uw situatie en hoe we samen elkaar verder kunnen helpen. Klaas zal ook ter uw beschikking staan met een eigen stand. Klaas heeft uiteraard aardig wat geld geïnvesteerd om zijn doel van een ‘energieneutraal’ huis te bereiken. Maar ook voor kleine budgeten kunnen grote
(winstgevende) resultaten behaald worden. Klaas hoopt samen met de vele andere vrijwilligers tijdens deze avonden deze mogelijkheden aan u over te brengen.

Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search