EGR biedt lucratieve duurzame investering

Energie Gilze Rijen (EGR) heeft een beperkt aantal certificaten uitgegeven waarmee leden geld kunnen investeren in EGR. Dit levert het lid een financieel rendement van 3% per jaar. Investeren in lokale duurzame energie is financieel aantrekkelijk. Op deze wijze kan het lid winstgevend bijdragen aan duurzaamheid binnen de lokale samenleving van Gilze en Rijen.

Doel investeringen
De energiemarkt is in beweging. U wordt momenteel overal verleidt om te wisselen van energieleverancier. Ondertussen werd net bekend gemaakt dat er meer steenkolen verstookt wordt (o.a. door Essent, E.On en Nuon) en we nu verder weg zijn van onze doelstellingen om klimaatverandering tegen te gaan. Energiecoöperatie EGR wil deze ontwikkeling doorbreken door lokaal energie te gaan produceren en te verkopen.

duurzaam rendementDuurzame Energie Unie
Lokale energiecoöperaties (als EGR) die vooral op vrijwilligers draaien zijn over het algemeen te klein om dergelijke professionele activiteiten zoals energielevering in zijn geheel zelf uit te voeren. Als EGR echter zou fuseren met andere energiecoöperaties dan zou het zijn doel van lokale binding uit het oog verliezen. Vandaar dat is besloten om met de coöperatie EGR toe te treden tot de coöperatie Duurzame Energie Unie (DE Unie). Dit is een coöperatie van lokale energiecoöperaties die zowel energie produceren als leveren. Inmiddels zijn al 20 energiecoöperaties hiervan lid. Meer informatie is te vinden op www.duurzameenergieunie.nl. Verenigd in een organisatie als DE Unie kunnen deze energiecoöperaties gezamenlijk de overheadkosten bijeenbrengen om energielevering professioneel te organiseren. Zo kan iedere energiecoöperatie een professionele service leveren zonder haar lokale kleinschaligheid te verliezen. Tijdens de algemene ledenvergadering in juli is door de leden daarom besloten om toe te treden tot DE Unie. Na een uitgebreide presentatie en een goede discussie, met name over de mogelijke financiële consequenties voor de leden en Energie Gilze Rijen, hebben de leden ingestemd met een certificatenregeling DE Unie. Deze heeft als doel om Energie Gilze Rijen de middelen te verschaffen om een contract met DE Unie aan te gaan en energie te gaan leveren.

Laatste certificaten
Puur naar aanleiding van deze presentatie op de algemene ledenvergadering hebben 17 leden zich al aangemeld voor deelname aan de certificatenregeling. Samen hebben zij 70% van de beschikbare certificaten aangeschaft. Dit betekent dat dus nog maar 30% van de certificaten beschikbaar is. Deze investeringsmogelijkheid geldt alleen voor leden van EGR. Maar lid bent u al voor een tientje per jaar. Leden die meer informatie willen hebben over de certificatenregeling of certificaten willen aanschaffen kunnen dit kenbaar maken via penningmeester@energiegilzerijen.nl.

Contract rond
De animo tot dusver is voor het bestuur aanleiding geweest om het contract met DE Unie te tekenen. Nadat de administratie rond is kan EGR daadwerkelijk energie (elektriciteit en gas) gaan leveren aan de particulieren, bedrijven en andere organisaties (gemeente, verenigingen etc.) in Gilze-Rijen. In het najaar zal hierover meer bekend worden. Bent u geïnteresseerd in energielevering door Energie Gilze Rijen? U kunt alvast uw belangstelling doorgeven via info@energiegilzerijen.nl , dan houden we u op de hoogte.

Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search