Eerste ervaring met energiemonitor: Wattcher

Sinds eind september heb ik de Wattcher in huis. De Wattcher is een apparaatje (energiemonitor) die het stroomverbruik van het hele huis laat zien. Ik ben meteen begonnen met de installatie die erg eenvoudig bleek. Een sensor ophangen in de meterkast, een verzendunit met bijgeleverde strip op de draaischijfmeter plakken en de Wattcher zelf in het stopcontact steken.

Ik heb de Wattcher in de keuken op een goed zichtbare plaats in het stopcontact gestoken. Je krijgt vervolgens direct op een knipperend display te zien wat je huidige stroomverbruik is. Wanneer je vervolgens wat apparaten gaat gebruiken zie je direct in de display wat het stroomverbruik is. Zo zie je bijvoorbeeld het verbruik naar 2000 Watt springen zodra je de waterkoker aanzet. Ook de vaatwasser blijkt een stroomvreter te zijn. Wanneer de vaatwasser begint met het verwarmen van het water slaat de meter direct uit richting 2000 Watt.

WattcherWat ook interessant is om te ontdekken is dat aan het begin van de dag wanneer er nauwelijks apparaten aanstaan het verbruik schommelt rond de 40 Watt. Blijkbaar is dat het verbruik van de koelkast/vriezer en wat sluipverbruik. De grote energieslurpers in mijn huishouden zijn de vaatwasser, koffiezetter (piek 2220 W), wasmachine, stofzuiger en de waterkoker. Op de waterkoker en de stofzuiger kan ik niet veel inleveren. Wat wel interessant is om het verbruik te minderen is om de vaatwasser een kort energiezuinig programma te laten draaien en de wasmachine verstandig te gebruiken. Verder natuurlijk de lampen uit op plaatsen waar je niet bent en de koffiezetter niet onnodig standby laten staan.

Waar je bij de Wattcher wel op moet letten is dat je geen nauwkeurig beeld krijgt van je verbruik wanneer je zoals ik zonnepanelen hebt. Op donkere dagen en ‘s avonds heb je natuurlijk geen vertekening omdat de zonnepanelen dan geen opbrengst genereren.

Kortom, ook in mijn situatie met zonnepanelen heb ik de Wattcher goed kunnen gebruiken en heeft het mij verrassend veel inzicht gegeven in mijn stroomverbruik en me bewust gemaakt van de besparingsmogelijkheden.

Jack van de Gevel

 

Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search