Eerste Energie Café geslaagd

OP 27 FEBRUARI VOND HET EERSTE ENERGIE CAFÉ PLAATS. DEZE AVOND WERD INGELUID DOOR EEN PRESENTATIE VAN HUUB VAN LAARHOVEN, DE ECO-ARCHITECT UIT ONZE EIGEN GEMEENTE.

Spreker
Huub van Laarhoven vertelde over hoe hij geïnspireerd wordt door de natuur. “Veel oplossingen vinden we terug in de natuur,” vertelde de architect. “Biomimicry is de wetenschap van het nabootsen van de natuur. Zo zijn er mierenkolonies met gangenstelsels die een ventilatiesysteem hebben waar wij als mensen bouwtechnisch nog veel van kunnen leren. De natuur is per definitie zelfvoorzienend, circulair en decentraal georganiseerd.” Vandaar dat Huub ook achter Energie Gilze Rijen staat. Hij gelooft erin dat de samenleving zoveel mogelijk zelfvoorzienend dient te zijn. Dat we ieder hierin onze verantwoordelijkheid kunnen nemen en niet afhankelijk hoeven te zijn van grote multinationals. “Dit kan alleen door samen te werken, met respect voor elkaar en zonder ego,” aldus Huub. Ook ging hij in op de complexiteit van het begrip duurzaamheid in de bouw. Hij liet zien hoeveel energie het kost om verschillende bouwmaterialen te produceren. “Er wordt nu ingezet op energiezuinige of zelf energieneutrale woningen,” vertelde hij. “Dit wordt dan wel duurzaam genoemd. Maar niet altijd wordt de kwaliteit van wonen in acht genomen terwijl dat ook onder duurzaamheid valt. Denk aan een slechte ventilatie waar zelfs de plantjes dood van gaan. Of bouwmaterialen die kanker kunnen veroorzaken of op andere wijze slecht voor de gezondheid kunnen zijn.” Vandaar dat Huub pleit voor zoveel mogelijk natuurlijke materialen zoals bijvoorbeeld isolatie met hooi of hennep. Verder ging hij in op de vele energiebesparende maatregelen voor nieuwbouw of renovatie aan bestaande bouw die nu beschikbaar én betaalbaar zijn.

energiecafe20140227-2

Discussie
Het publiek was gemêleerd. Tijdens de presentatie ontstond er al een levendige discussie. Deze discussie zette zich door tot in de late uurtjes. Hiermee kan gezegd worden dat het eerste Energie Café een succes was. Het onderwerp leeft onder de mensen. Met de Energie Café’s hoopt Energie Gilze Rijen hierin te kunnen faciliteren. Over een paar maanden is er weer een Energie Café in Gilze-Rijen. Houdt de media en het weekblad in de gaten voor plaats en tijd en kom meedenken en -praten om zo samen duurzame en betaalbare energie te realiseren.

Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search