Burgers uit Gilze Rijen helpen elkaar door wirwar van zonne-energie

Denkt u over zonnepanelen? Erik en Kendra van der Spek uit Rijen lichten toe hoe deskundigheid van een coöperatie als Energie Gilze Rijen hierbij kan helpen.

Vaste rubriek

Dit is de eerste editie van onze columns. Vanuit burgers binnen de gemeente, georganiseerd in Club Klimaatneutraal, is het initiatief ontstaan een energiecoöperatie op te richten. Het resultaat is Energie Gilze Rijen. Ditmaal zijn we op bezoek bij Familie Van der Spek uit Rijen om te vernemen wat er mogelijk is aan energieopwekking met zonne-energie. Zij hebben zojuist zonnepanelen aangeschaft en delen hun ervaringen, geven hun advies aan anderen en geven hun mening over Energie Gilze Rijen.

Rendement

Vanuit haar werk is ze bezig met een project duurzaamheid. Zodoende ging ze bewust nadenken over dit onderwerp. Zo zijn ze extra op hun energieverbruik gaan letten. Bovendien is zo de afweging gemaakt om zonnepanelen aan te schaffen. Hun huis was al standaard uitgerust met twee zonnecollectoren. Zo zijn al deze huizen aan de Emilie Knappertstraat in 1995 al opgeleverd. Zonnecollectoren zijn voor warm water en werken op warmte van de zon. Daarnaast hebben ze dus enkele weken terug dertien zonnepanelen aangeschaft. Zonnepanelen (PV-panelen) werken op licht en wekken elektriciteit op. Hiermee kunnen ze in 70% van de stroom voorzien. Voordeel is wel dat hun dak bijna recht op het zuiden ligt. De panelen liggen nu op het schuine dak van het huis. Ze zouden eventueel nog panelen op het platte dak van de garage kwijt kunnen zodat ze dan 100% van hun stroom zelf kunnen opwekken. Hier spelen nog wat praktische overwegen mee. Het dakleer zal hier eerst moeten worden vervangen. Wellicht dat daarna hier nog extra panelen geplaatst kunnen worden. Misschien wel met de buren samen want die hadden ook wel interesse. Ze wilde graag weten hoe het loopt met het verbruik en de opwekking. Zo zie je dat je hiermee wellicht meer mensen over de streep kunt halen. Voor zo’n gezamenlijk project zou Energie Gilze Rijen natuurlijk van toegevoegde waarde kunnen zijn.

Investering en rendement in geld

dakkendraDe kosten van de dertien panelen waren ruim €6.600. Per jaar leveren ze tot €1.000 op wat betekent dat ze in ongeveer 7 jaar zijn terugverdiend. Ze hebben ook nog €600 subsidie kunnen bemachtigen maar daar hoef je het volgens hen niet van af te laten hangen. In geld uitgedrukt geeft dat een rendement van 8% wat vele malen hoger is als op een spaarrekening of de gemiddelde belegging.

Aandachtspunten

Toen ze er zich in gingen verdiepen werden ze eigenlijk overladen door informatie over verschillende panelen. Wat zijn wel goede panelen en wat niet? Wat zijn de punten waar je op moet letten? Hoe zit het met de garantie? Voor dit soort zaken zou je via Energie Gilze Rijen zonder kosten deskundigheid binnen kunnen halen. Een omvormer, die je nodig hebt om de stroom om te vormen voor gebruik, gaat theoretisch 10 á 15 jaar mee. De garantie op deze omvormers varieert van 5 jaar tot 10. Op de panelen wordt vaak een rendementsgarantie gegeven van 80% over 25 jaar. Dit wil zeggen dat ze over 25 jaar nog 80% van hun oorspronkelijke vermogen leveren. Dit zijn garantiepunten waar je op kunt letten.

Toegevoegde waarde coöperatie

“Het is erg leuk om op een zonnige dag je meter terug te zien lopen”, verteld Kendra. “Je gaat elke dag wel even kijken om te zien wat de meter doet. De kracht van een coöperatie is dat je het samen en lokaal doet. Voor elkaar en met elkaar. Eventuele risico’s kunnen zitten in als er onenigheid ontstaat. Vandaar dat het goed is om vooraf goede afspraken te maken.” Erik en Kendra van der Spek raden desalniettemin anderen aan om vooral mee te doen met de coöperatie om voorgenoemde redenen.

Contact opnemen

Heeft u een vraag? Neem dan gerust contact op via onderstaand formulier of stuur een email naar info@energiegilzerijen.nl

Not readable? Change text.

Start typing and press Enter to search